Sitenin solunda giydirme reklamı denemesidir
hur kol

VAN’DA DÜĞÜNLERDE HALİSE GELENEĞİ DEVAM EDİYOR

Yaşam 19.06.2023 - 13:51, Güncelleme: 08.12.2023 - 03:56 1809+ kez okundu.
 

VAN’DA DÜĞÜNLERDE HALİSE GELENEĞİ DEVAM EDİYOR

Van'ın eski düğün bayram ve önemli günlerin vazgeçilmez yemeği olan ‘helise’ yaşatılması için yıllardır düğünlerinde sürdürülmeye devam ediliyor
Düğünlerde misafirlere ikram edilen 'Helise' yemeği geleneği, özellikle Gevaş'a bağlı köylerde hala sürdürülüyor. Edremit ilçesine bağlı Mülk Köyü muhtarı Alaattin Çelik diğer namıyla Fenomen Muhtar oğlunun düğününde bu geleneği sürdürmek için helise ikram etti. Geleneği sürdüren muhtar Alaattin Çelik, oğlu Nihat'ın düğününde 3 bin 500 kişilik 'Helise' yaptırarak hem geleneği sürdürmek hem de misafirlere unutulan yöresel yemekleri tekrar gündeme getirmeyi hedefliyor. Çelik, "Benim İstanbul’dan, Urfa’dan Diyarbakır’dan ve birçok yerden misafirlerim katıldı. Hepsine de düğünüze katıldığı için teşekkür ederim bu geleneklerimiz önemlidir. Yaşatılması için biz de çaba gösteriyoruz.” Dedi. Helise ustası Necdet Ayyıldız ise, 44 yıldır düğünlerde ve taziyelerde helise yemeği yaptıklarını belirterek, "Helise yemeği hem çok masraflı hem de çok zahmetlidir. Biz akşam saat 16.00'da yemeği bırakmışız ateşe ve durmadan karıştırıyoruz ertesi gün saat 11.00-12.00'ye kadar. Yeni nesillere de bunu öğretiyoruz . bu yemek kültürümüzün kaybolmaması için gençlere de öğretiyoruz. Özellikle Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde düğün gelenek ve göreneklerine çok önem verilmektedir. Gece müzik ve sanatçılarla çekilen halaylar. Eğlenceler. Gelin ve damadın gece saatlerinde ellerinin kına yakılması ile devam etmektedir. Ertesi gün ise kalabalık bir konvoy şeklinde gelinin babasının evinden alınıp getirilmesinden sonra, düğüne katılan eş dost akraba damada katkı olsun diye takılarını atmaktadırlar. Düğün hep birlikte yemek yenilmesiyle son bulur.
Van'ın eski düğün bayram ve önemli günlerin vazgeçilmez yemeği olan ‘helise’ yaşatılması için yıllardır düğünlerinde sürdürülmeye devam ediliyor

Düğünlerde misafirlere ikram edilen 'Helise' yemeği geleneği, özellikle Gevaş'a bağlı köylerde hala sürdürülüyor.

Edremit ilçesine bağlı Mülk Köyü muhtarı Alaattin Çelik diğer namıyla Fenomen Muhtar oğlunun düğününde bu geleneği sürdürmek için helise ikram etti.

Geleneği sürdüren muhtar Alaattin Çelik, oğlu Nihat'ın düğününde 3 bin 500 kişilik 'Helise' yaptırarak hem geleneği sürdürmek hem de misafirlere unutulan yöresel yemekleri tekrar gündeme getirmeyi hedefliyor.

Çelik, "Benim İstanbul’dan, Urfa’dan Diyarbakır’dan ve birçok yerden misafirlerim katıldı. Hepsine de düğünüze katıldığı için teşekkür ederim bu geleneklerimiz önemlidir. Yaşatılması için biz de çaba gösteriyoruz.” Dedi.

Helise ustası Necdet Ayyıldız ise, 44 yıldır düğünlerde ve taziyelerde helise yemeği yaptıklarını belirterek, "Helise yemeği hem çok masraflı hem de çok zahmetlidir. Biz akşam saat 16.00'da yemeği bırakmışız ateşe ve durmadan karıştırıyoruz ertesi gün saat 11.00-12.00'ye kadar. Yeni nesillere de bunu öğretiyoruz . bu yemek kültürümüzün kaybolmaması için gençlere de öğretiyoruz.

Özellikle Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde düğün gelenek ve göreneklerine çok önem verilmektedir.

Gece müzik ve sanatçılarla çekilen halaylar. Eğlenceler. Gelin ve damadın gece saatlerinde ellerinin kına yakılması ile devam etmektedir. Ertesi gün ise kalabalık bir konvoy şeklinde gelinin babasının evinden alınıp getirilmesinden sonra, düğüne katılan eş dost akraba damada katkı olsun diye takılarını atmaktadırlar. Düğün hep birlikte yemek yenilmesiyle son bulur.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve enfarklihaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.