Hakkarili Genç Sanatçılar İlk Sergilerini Van’da Açtı
Hakkarili Genç Sanatçılar İlk Sergilerini Van’da Açtı
Van’ın Cumhuriyet Caddesi’nde bulunan Atatürk Sanat Galerisi, Hakkari Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. İbrahim Yıldırım'ın küratörlüğünü yapmış olduğu ve Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Epitimi resiim-iş öğretmenliği bölümü öğrencfileri ilk Karma yağlı boya resim sergisini Van'da açtı,
Hakkari Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. İbrahim Yıldırım'ın küratörlüğünü yapmış olduğu ve Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Epitimi resiim-iş öğretmenliği bölümü öğrencfileri ilk Karma yağlı boya resim sergisini Van'da açtı, Beş öğrencinin farklı tekniklerle hazırladığı 21 özgün eser sanatseverlerle buluştu.
Dr.İbrahim Yıldırım, Serginin öğrenciler için bir başlangıç noktası olduğunu belirterek, “Bu öğrencilerim Hakkari dışında özellikle Van’ı seçti. İlk sergileri. Bireysel özgünlüklerini ve sanatsal iradelerini ortaya koyuyorlar. Buradaki tecrübe ile daha büyük, ulusal ve uluslararası çalışmalara yönelecekler” dedi. Dr. Yıldırım, desteklerinden ötürü İpekyolu Belediyesi’ne ve Kültür Müdürlüğü’ne teşekkür etti.
Sergide eserleri yer alan öğrencilerden Eda Gündoğan, yöresel ve etnik temaları işlediği üç çalışmayla katıldı. Eserlerinden birinde gelinliğe adım atan bir genç kız ve onu izleyen bir annenin hikayesini resmeden Gündoğan, “Gelinliğe adım atan genç bir kadın ve onu izleyen bir annenin gözlerinden çocukluktan bugüne akan hayatı göstermek istedim” dedi. “Sessiz Bilgelik” adını verdiği çalışmasında ise Kürt kültüründe camilerin yaşlı bireyler üzerindeki etkisine odaklandığını belirtti. Bir diğer çalışmasında ise Berivanların yaşam mücadelesini anlattı.
Büşra Geylani de, Tan adlı tablosunda yalnızca bir doğa manzarasını değil, Hakkâri’nin belleğini, direnişini ve aidiyetini resmettiğini söyledi. Güneşin dağa vurduğu anı yansıttığı eserinde, yaşlı bir adam figürüyle halkın hafızasını simgelemiş. Geylani, “Unutulanı hatırlamak ve silineni yeniden çizmek bizim işimiz” dedi.
Geylani bir diğer eserinde ise lise yıllarında izlediği 2013 yapımı Mandalina Bahçesi filminden ilham almış. Genç sanatçı savaşın insanlar üzerindeki yıkıcı etkisini, özellikle çocukların yaşadığı acıları resme dökerek ifade ettiğini vurguladı.
Mehdiye Şin isimli öğrencide sergideki eserini halı desenleri üzerine yaşlı bir kadın sureti çizerek oluşturdu. “Bu sadece bir portre değil, bir toplumun vicdanı, bir annenin doğası, bir göçün ardından kalan son bakışıdır” sözleriyle çalışmasını anlattı.
Öğrencilerde Aysun Yalçın ressam Jehan Georges Vibert’in bir eserini yeniden yorumladı. Halı tüccarlarını betimleyen bu çalışmasında kendi yorumunu ve dokunuşlarını katarak dört aylık bir süreçte eseri tamamladığını dile getirdi. “Bu sergi bizim için bir dönüm noktası oldu. Artık yeni kapılar açılıyor, çok gururluyuz” ifadelerini kullandı.
Çiğdem Şİn ise “Duvarın Ötesi” adlı otoportresinde baskılara karşı büyümeyi reddeden bir kadının iç dünyasını anlattı. İlk kişisel sergileri olduğunu belirten Şen, tüm süreci bağımsız şekilde yürüttüklerini ifade etti.
Hakkari Üniversitesi öğrencileri, bu sergiyle hem sanat yolculuklarının ilk adımını attı hem de sanatın sınır tanımadığını bir kez daha gösterdi. Sergi, 15-19 Mayıs tarihleri arasında ziyaretçilere açık olacak.
Van HABERİ
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.